Hantverkare i hemtrefnadens tid

Hantverkare i hemtrefnadens tid

(Kretsen kring Lars Israel Wahlman 1895-1925)

I går var det presentation av den nya och tredje boken om hemtrefnadens tid, skriven av vår möbelprofessor Johan Knutsson och med foton av Peter Segemark. Nordiska museets förlag är utgivare.

Förutom definitioner på hantverk, konsthantverk, slöjd, hemslöjd och konstslöjd innehåller boken presentationer av hantverkare som hjälpt till att förverkliga arkitekten Lars Israel Wahlmans fantastiska verk. Boken innehåller mycket om vår bygd eftersom Lars Israel var född och uppväxt i Hedemora och älskade sin hembygd. Bland annat finns Trotzgården, Flintafabriken och byggmästare Janne Eriksson från Stora Skedvi med.

Lars Israel var föregångare för lokal produktion – han använde gärna sten och trä från närområdet, lokala hantverkare och byggmästare samt målare och konstnärer som han kände och litade på.

I vår forskning i Nationalmuseums arkiv har vi t ex hittat uppgifter på att timmerhusen vid kapellet i Lutzen timrades av timmermän från Gustafs och att det var en man från Solvarbo som levererade timret.

Boken är fantastiskt välskriven och bilderna förstärker budskapet. I diskussionen efter presentationen diskuterades hur man ska stärka ”hemtrevnadstanken” i ett framtida perspektiv. Jag tror det handlar om att skapa god miljöer där man kan må bra och trivas och att det är en uppfostrings- och kunskapsfråga.

2016-09-01

Ann-Marie Sörbergs

ordförande

Senaste kommentarer

08.03 | 13:18

Hej Anders! Vad roligt att höra om din morfar! Det går att ordna en bok, s...

05.03 | 13:13

Hej! Har gamla brev från min morfar Per-Olof Persson från Mom, Kungsgårde...

29.01 | 14:21

Där i Sveasalen bodde min farfar Oskar Broberg med sin hustru Ingeborg oc...

25.01 | 15:27

Hej Bengt! Jätteroligt att höra om din morfar, hans utbildning och arb...