Aaltopark och Wahlmanmuseum?

En förstudie.

Under våren 2011 medverkade ordföranden i ett seminarium i Tällberg, som anordnades av Region Dalarna. Seminariet samlade 110 kulturintresserade människor från Dalarna, Gävleborg och Värmland. Ordföranden fick möjlighet att informera om föreningens arbete med att dokumentera Hedemoras Möbeltraditioner.

Seminariet var starten på ett samarbete med KKN-organisationen på Region Dalarna. Samarbetet resulterade i en ansökan om medel till en förstudie om möjligheterna att anordna en Aaltopark och ett Wahlmanmuseum i Hedemora.

Förstudien utgick naturligt från platser i Hedemora med anknytning till de båda arkitekterna Lars Israel Wahlman och Alvar Aalto, som båda haft verksamhet i Hedemora. Rådhusannexet i Hedemora är ritat av arkitekten Lars Israel Wahlman och lagom stort för att kunna inrymma ett museum och arkitektens verksamhet i Hedemora och bas för fortsatt forskning om Lars Israel Wahlman, som kallades för LIW av vännerna som brevväxlade med honom. Aaltoparkens placering utgick från den fabriksbyggnad där Svenska AB Artek tillverkade Aaltomöbler under tiden 1946-1956. 

Finansiärer av förstudien var Region Dalarna 50 %, Södra Dalarnas Sparbank 40 % och Hedemora kommun 10 %. Villkoret för medel från Region Dalarna är att det även  måste finnas offentlig finansiering.

Förstudien avslutades den sista februari 2011 och överlämnades till finansiärerna. Förstudiens resultat bygger på vissa åtaganden av Hedemora kommun som äger mark och byggnader som behöver disponeras för ett förverkligande.

Rådhusannexet i Hedemora

Senaste kommentarer

08.03 | 13:18

Hej Anders! Vad roligt att höra om din morfar! Det går att ordna en bok, s...

05.03 | 13:13

Hej! Har gamla brev från min morfar Per-Olof Persson från Mom, Kungsgårde...

29.01 | 14:21

Där i Sveasalen bodde min farfar Oskar Broberg med sin hustru Ingeborg oc...

25.01 | 15:27

Hej Bengt! Jätteroligt att höra om din morfar, hans utbildning och arb...