Välkommen till Hantverk och design

Föreningshistoria

Vår förening bildades den 17 maj 2004 på ett möte i Tingshuset där 12 intresserade personer var samlade. De samlade personerna utsåg en styrelse bestående av människor intresserade av design och Hedemoras möbeltraditioner.

 

Tankarna på att anordna en Flintautställning i Hedemora har funnits i ett tiotal år och när det gick att hyra f d Tingshuset för en rimlig summa måste något göras. Vi bildade föreningen, skrev till sponsorer och bidragsgivare och bildade arbetsgrupper med 5 teman: Bachmanska skolan, Flinta, urfabriken Union Stjärnsund, Lehnbergs orglar och Artek. Arbetsgrupperna arbetade med frivilliga personer, som lånade ut möbler, möbeldelar, ur, orglar och gesällprov. Massor med människor jobbade ideellt och den 30 juni kunde utställningen ”Trä-Ting 2004” invigas. 118 personer var med på invigningen.

 

Vi var under sensommaren 2005 samarbetspartner i utställningen ”FORMAD”, där 26 konsthantverkare och konstnärer deltog . Vår förening visade våra medlemmars hobbyverksamhet,  Vuxenskolans studiecirkel med vävning och NBV:s smideskurser. Föreningens motto för den utställningen var ”Design av folket”.

 

Vi var samarbetspartner till Hedemora och Avesta kommuner i utställningen ”Alvar Aalto i södra Dalarna” 2006 där vi bidrog med Artek-delen och montern med Aaltopaviljongen. Vi  svarade även för bemanning av receptionen och kaféet. Våra medlemmar arbetade 1.407 timmar ideellt.

 

Föreningens arbete med dokumentation av våra möbeltraditioner innefattar Artek-fabriken i Hedemora, där det tillverkades Aaltomöbler under åren 1946-56. Åtta f d anställda inventerar foton och berättar om arbetslivet på fabriken. Gruppen har varit på studieresa till Alvar Aaltomuséet i Jyväskylä och fabriken i Åbo, som tillverkar Aaltomöbler.

 

Vi dokumenterar även Bachmanska slöjdskolan och Gustaf Flintas Möbelfabrik. Planer finns att även kunna dokumentera urfabriken Union Stjärnsund.

 

Arbetet med dokumentation av Hedemoras Möbeltraditioner är mycket viktig i vår verksamhet. Vi är förmodligen den sista generationen som kan dokumentera allt det vackra som tillverkats i Hedemora. De industrier som tillverkat våra kvalitetsmöbler är för länge sedan nedlagda men produkterna med hög kvalitet finns kvar i många hem.

 

Från början bildades vår förening för att tillskapa en förening med organisationsnummer som huvudman för utställningen Trä-Ting 2004. Men nu ser vi vår förening som aktör i ett längre perspektiv – för att hämta framtidstro ur vår anrika historia, som pådrivare för att Dalarnas äldsta stad skall få ett stadsmuséum och som anordnare av informationsträffar och utställningar om hantverk och design.

2012 gav vi ut första boken  ”Aalto och Artek i Hedemora”.

 

 

Senaste kommentarer

08.03 | 13:18

Hej Anders! Vad roligt att höra om din morfar! Det går att ordna en bok, skicka gärna ett sms till mig på 070-272 83 98 eller ring, så kan vi lösa det! Lars

05.03 | 13:13

Hej! Har gamla brev från min morfar Per-Olof Persson från Mom, Kungsgården från elevtiden 1/10-84 till 30/4-85. Finns möjlighet att komma över ett ex av boken?

29.01 | 14:21

Där i Sveasalen bodde min farfar Oskar Broberg med sin hustru Ingeborg och barnen Stina, Svea och Rune. Oskar var vaktmästare 1918-1932.

25.01 | 15:27

Hej Bengt! Jätteroligt att höra om din morfar, hans utbildning och arbete på Flintas! Vi har ju en bok om "Bachmanska slöjdskolan" om du är intresserad.